Nieuws

PENCAK SILAT TOPPER EN CBME HALL OF FAMER GUBES JERRY ‘NONO’ VAN DER GEUGTEN OVERLEDEN

Enkele dagen geleden ontvingen wij het droevige nieuws dat Pencak Silat pionier en CBME Hall of Famer Gubes Jerry ‘Nono’ van der Geugten is overleden. Gubes Jerry was een zeer bekend gezicht in de pencak silatwereld en heeft heel veel voor de sport in ons land betekend. Het CBME wenst vrienden, familie en kennisen heel erg veel sterkte toe met dit grote verlies.

———————————————————————————————————

KARATE TOPPER EN CBME HALL OF FAMER ROB ZWARTJES OVERLEDEN

Vandaag ontvingen wij het droevige nieuws dat karate pionier en CBME Hall of Famer Rob zwartjes (de enige Europese 9e danner karate onder de World Karate Federation) op 89 jarige leeftijd is overleden. Rob was een zeer bekend gezicht in de karatewereld en heeft heel veel voor de sport in ons land betekend. Het CBME wenst vrienden, familie en kennisen heel erg veel sterkte toe met dit grote verlies.

Rob Zwartjes (1932-2021)

———————————————————————————————————

TAEKWONDO TOPPER STEF KAWARMALA OVERLEDEN

Na een lange strijd tegen zijn verschrikkelijke ziekte is Stef Kawarmala van ons heengegaan. Stef was één van de broers van Roy Kawarmala en behoorde in de jaren ’80 tot de top van het Nederlandse taekwondo. Samen met zijn tweelingbroer Stan hadden ze vele mooie wedstrijden gevochten. Namens het bestuur van het CBME willen wij familie, vrienden en kennisen heel veel troost en sterkte toewensen in deze moeilijke tijd.

Stef Kawarmala is 59 jaar geworden
(19 september 1962 – 19 oktober 2021).

———————————————————————————————————

PENCAK SILAT GURU EN BESTUURSLID NPSF PAK CHERRY SMITH OVERLEDEN

Gisteren schreven wij nog de woorden: “Alsof er maar geen einde aan komt kregen wij vandaag het inmiddels vijfde droevige overlijdensbericht van dit nog maar zo korte jaar toegezonden”… De roep was te vroeg… Vandaag kwam er een zesde bij…

Zojuist kregen wij het droevige nieuws dat Guru Pak Cherry Smith uit Hoofddorp, Guru van Pencak Silat, aliran Satria Muda Indonesia, is overleden aan de gevolgen van corona. Eerder dit jaar overleed ook pencak silat Guru Besar Paatje Phefferkorn, van aliran Setia Hati, aan de gevolgen van deze vreselijke pandemie. Pak Cherry Smith was tevens een actief bestuurslid van de NPSF (Nederlandse Pencak Silat Federatie). Het CBME wenst familie, leerlingen, vrienden en kennissen heel erg veel sterkte toe. Voor Pak Cherry: Selamat Jalan. Rust in vrede.

Op verzoek van de Dewan Sesepuh (de ouderenraad van de pencak silat wereld) is ons verzocht om Pak Cherry postuum in de Hall of Fame op te nemen wegens zijn levenslange inzet voor de martial arts. Het CBME heeft in goed onderling overleg besloten dit verzoek per direct in te willigen.

———————————————————————————————————

Alsof er maar geen einde aan komt kregen wij vandaag het inmiddels vijfde droevige overlijdensbericht van dit nog maar zo korte jaar toegezonden…

KARATE EN TAIKIKEN PIONIER JAN KALLENBACH OVERLEDEN

Jan Kallenbach (1943) een krijgskunstenaar in harte en nieren, is niet meer. Jan was een 7e Dan leraar van Taikiken en had een aanzienlijke geschiedenis in Full contact Karate (Kyokushin-Kaikan). Veteraan Kyokushin-beoefenaars uit Japan beschouwden Kallenbach als een van de meest dominante buitenlandse vechters tijdens de vroege stadia van de stijl in de jaren zestig en zeventig. Hij begon Kyokushin Karate voor het eerst onder Jon Bluming , het Nederlandse bijkantoor. In 1966 was Kallenbach getuige van de kracht van Kenji Kurosaki , die daar lesgaf en besloot om te gaan trainen in de belangrijkste Kyokushin Dojo. Hij verhuisde in 1967 naar Japan. Kallenbach nam in de jaren zeventig deel aan Europese Karatekampioenschappen . In 1972 zou hij de Europese Karate Kampioenschappen zilver pakken in de “Kumite – 80 kg” klasse. Hij zou goud winnen in de Europese Karatekampioenschappen van 1974 in de “Kumite + 78 kg” -klasse. Europese Karate Kampioenschappen, Kumite – 80 kg, Zilver 1974 Europese Karate Kampioenschappen, Kumite + 78 kg. Citaat van een Japanse meester “Kallenbach had de kracht die de spelregels overstijgt. Als ik de beste buitenlandse Karateka aller tijden zou kiezen, dan zou Kallenbach de nummer één zijn.” Jan Kallenbach, die helaas nog niet op tijd in de Hall of Fame van het CBME stond (zoals nog zovelen), is per direct postuum opgenomen.

Het CBME wenst familie, vrienden en nabestaanden van Shihan Jan Kallenbach heel veel sterkte toe in deze droevige periode.

———————————————————————————————————

PENCAK SILAT RATU ADIL PIONIER FRANK DEN DAAS OVERLEDEN

Gisteren ontvingen wij het treurige nieuws dat Guru Besar Frank den Daas, grootmeester in de Ratu Adil stijl van pencak silat, in Florida is overleden. Frank was een persoonlijk assistent van de legendarische grootmeester Guru Besar Rudi Terlinden die in 2000 te Oss overleed. Leo Terlinden, de zoon van Rudi Terlinden, is met het overlijden van Frank de enige stijlleider ter wereld geworden. Eudi Terlinden, de leraar van Frank, was een ware grootheid in de pencak silat wereld. In Nederland heeft hij nooit de roem opgezocht waardoor velen niet van zijn bestaan af wisten, terwijl hij geweldig grootmeester van de oude stempel was die in de oude dagen met Bruce Lee en Ipman trainde.

Het CBME wenst familie, vrienden en nabestaanden van Gubes Frank den Daas heel veel sterkte toe in deze droevige periode.

———————————————————————————————————

KYOKUSHINKAI KARATE- EN KUDO-PIONIER AZUMA TAKASHI OP 71 JARIGE LEEFTIJD OVERLEDEN

Vandaag ontvingen wij via Kancho Jan de Bruijn (IBK) het bericht dat kyokushinkai pionier Azuma Takashi (9e dan kyokushin) vandaag, op 3 april 2021, is overleden. Hij werd slechts 71 jaar. Azuma stond bekend om zijn hybride variant genaamd “Kudo” en was de president van de Kudo Daido Juku. Zijn 9e dan kyokushinkai karate nam hij in ontvangst uit handen van de Nederlandse karate pionier wijlen Jon Bluming (10e dan).
Azuma Takashi wordt per direct door het CBME postuum opgenomen in de Budo Hall of Fame. R.I.P. OSU!

———————————————————————————————————

HALL OF FAMER EN KYOKUSHINKAI KARATEPIONIER BECKY MUSTAMU OP 78 JARIGE LEEFTIJD OVERLEDEN

Vandaag ontvingen wij het droevige nieuws dat Hall of Famer en kyokushinkai karatepionier shihan Becky Mustamu op 1 april 2021, op 78 jarige leeftijd, is overleden aan de gevolgen van longkanker. Shihan Becky zal gemist worden. Hij was een goede vriend en bovenalles een budoka die oprecht loyaal was aan de budonormen en -waarden. Het bestuur van het CBME wenst zijn nabestaanden, vrienden en leerlingen heel veel sterkte toe in deze periode. OSU!

———————————————————————————————————

TOPSPORTER MICHEL DE RIJT OPGENOMEN IN DE
INTERNATIONALE CBME BUDO HALL OF FAME

Afgelopen week werd topsporter Michel van Rijt opgenomen in de CBME’s Budo Hall of Fame. Michel heeft volgens het CBME in het Nederlandse nooit de eer gekregen die hij dik en dubbel heeft verdient en vond deze huldiging meer dan op zijn plaats. Zo werd Michel o.a. wereldkampioen Ju-Jitsu Fighting System (Berlijn, 1998), 2e plaats wereldkampioen Ju-Jitsu Figting System (Japan, 2001), wereldkampioen Grappling no-gi (Moskou, 2015) en plaatste hij nog een reeks van Nederlandse kampioenstitels en medailles op zijn naam op zowel Pencak Silat, Judo, Ju-Jitsu en BJJ vlak. Daarnaast trainde hij jarenlang met zijn goede vriend Bas Rutten, werd hij coach van het Grieks nationale team en trainde hij maar liefst 19 mensen tot wereldkampioen, 18 mensen naar overige medailles op de wereldkampioenschappen en meer dan 30 Europese kampioenen en medaillewinnaars op Europese kampioenschappen.

Wij van het CBME feliciteren Michel de Rijt van harte met zijn welverdiende opname in de Hall of Fame en hopen nog heel veel van hem te mogen horen. Osu!

———————————————————————————————————

TOPSPORTER SAMMY-LEE MULLER OPGENOMEN IN DE INTERNATIONALE CBME BUDO HALL OF FAME

Vandaag werd topsporter Sammy-Lee Muller (geboren: 1983) aangenaam verrast met zijn opname in de CBME’s internationale Hall of Fame. Muller is de zoon van Hall of Famer Shihan Ruud Muller, eveneens een zeer bekend gezicht in de Nederlandse Kyokushinkai Karate wereld. Sammy-Lee werd natuurlijk niet zomaar gehuldigd. Zijn enorm indrukwekkende loopbaan binnen de karatewereld getuigd meer dan boekdelen over het enorm harde werk dat hij in zijn relatief jonge leven heeft verricht. Zo werd Sammy-Lee o.a. 1e en 3e plaats IBK World Cup, 1e op het European Ichiban Cup, 1e plaats ShinKyokushin European Cup, 1e plaats Danish Open, 1e plaats KBK Militaire Kampioenschappen, won hij de Fastest K.O. award, 1e op de Ultimate Kyokushin Challenge 2008, 1e plaats IBK Benelux Open Fighting, 1e plaats IBK Dutch Open, Sportman van het jaar in Leidschendam-Voorburg 2009, Best Fighter Award, 1e plaats Sportteam van het jaar Leidschendam-Voorburg 2011 en nog een hele waslijst aan andere titels.

Wij van het CBME feliciteren Sensei Sammy-Muller van harte met zijn welverdiende opname in de Hall of Fame en hopen nog heel veel van hem te mogen horen. Osu!

———————————————————————————————————

HALL OF FAMER EN PENCAK SILAT LEGENDE
PAATJE VERDI PHEFFERKORN OVERLEDEN (1922-2021)

Op 1 januari 2021 ontvingen wij het bedroevende nieuws dat de Nederlandse pencak silat legende en Hall of Famer Paatje Verdi Phefferkorn van ons is heen gegaan. Paatje Phefferkorn was tevens een zéér bekend gezicht op de pasar malams en binnen de Nederlandse Indo-gemeenschap. Een warme en wijze man die tot op late leeftijd bijzonder vitaal en gezond bleef. Een ieder is er van overtuigd dat hij, indien hij niet geveld zou zijn door Covid-19, volgend jaar met verve de 100 jaar zou hebben behaald. Paatje Phefferkorn zal gemist worden. Het bestuur van het CBME wenst al zijn familie, vrienden en leerlingen heel veel sterkte toe met dit grote verlies.

———————————————————————————————————

———————————————————————————————————

POSTUUM OPGENOMEN IN DE INTERNATIONALE BUDO HALL OF FAME: KARATE PIONIER THEO THELOESEN (1946-2012)

———————————————————————————————————

AFGELOPEN WEEKEND WERD SIFU ROY DOETS, PIONIER EN BEKEND MEESTER IN DE KEMPO WERELD, GEHONOREERD MET EEN OPNAME IN DE CBME’S INTERNATIONALE HALL OF FAME.

Sifu Doets is een bekend gezicht in de kempo wereld en geeft al sinds jaar en dag les, organiseerde toernooien en begeleidde en begeleid zijn leerlingen met een ongekende passie. Om deze reden besloten zijn leerlingen heb voor te dragen voor deze honorering. Een geweldige beloning na een leven lang hard werken. Namens het CBME en Vechtsport Nederland van harte gefeliciteerd met deze welverdiende opname in de Martial Arts Hall of Fame.

———————————————————————————————————

JEET KUNE DO PIONIER SIFU JAMES TER BEEK OPGENOMEN IN DE CBME’S INTERNATIONALE MARTIAL ARTS HALL OF FAME

Vandaag is Sifu James ter Beek, één van de pionieren en direct leerling van Sifu Ted Wong (topleerling van Bruce Lee), officieel opgenomen in de CBME’s Internationale Hall of Fame. Sifu Terbeek, een zeer gedreven en bescheiden man, is een martial artist in hart en nieren en heeft bijzonder veel gedaan voor de Nederlandse martial arts scene. Zo gaf en organiseerde hij vele seminars met o.a. Sifu Ted Wong en vertaalde hij Bruce Lee’s legendarische boek ‘The Tao of Jeet Kune Do’ van het Engels in het Nederlands en samen met zijn vrouw ook nog in het Duits Van harte gefeliciteerd namens het bestuur van het CBME en heel vechtsport Nederland.

———————————————————————————————————

SIJOU JOHN VAN DER SPEK OPGENOMEN IN CBME’S INTERNATIONALE MARTIAL ARTS HALL OF FAME

Vandaag vond sinds lange tijd weer de eerste Hall of Fame opname plaats door CBME bestuurslid Martijn de Bruijn. Ditmaal was het de beurt aan Sijou John van der Spek die alom bekend staat als een vechtsportmeester in hart en nieren en die zijn hele leven lang gewijd heeft aan martial arts zoals o.a. wushu, kung fu, muay boran en muay thai. John geeft al heel wat jaartjes les in zijn sportschool Kam Lung, gaf onnoemelijk veel seminars, stagetrainingen, workshops, trainingskampen en demonstraties. Daarnaast organiseerde hij heel wat wedstrijden en reisde hij heel wat kilometers af om met de best beschikbare meesters te trainen. Sijou John van der Spek, namens iedereen van harte gefeliciteerd met deze welverdiende opname.

———————————————————————————————————

ENTER THE DRAGON ACTEUR JOHN “ROPER” SAXON OVERLEDEN

Vandaag ontvingen wij het nieuws dat martial arts acteur en goede vriend en leerling van Bruce Lee, John Saxon, gisteren op 25 juli 2020 op 83 jarige leeftijd is overleden. Saxon speelde in diverse speelfilms maar zal vooral door iedereen herkent worden voor zijn rol in de Bruce Lee klassieker “Enter the dragon” uit 1973 (zie bovenstaande foto). Dit was tevens de film waarbij kung fu legende Bruce Lee op slechts 32 jarige leeftijd tijdens de opname overleed in een hotelkamer in Hong Kong. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat Bruce Lee, in tegenstelling tot alle eerdere beweringen, overleed aan een medicijnvergiftiging.

———————————————————————————————————

HELP HET CBME MET HAAR NAAMSBEKENDHEID DOOR
ONS TE LIKEN/VOLGEN OP FACEBOOK EN INSTAGRAM

Steun het CBME door ons te liken op Facebook en Instagram.
Want alleen in samenwerking met Vechtsport Nederland kunnen wij onze vrijwilligersorganisatie de bekendheid geven die het verdient en een grote bijdrage leveren aan alle verschillende vechtsportcommunes. De CBME werkt hard aan haar revival en heeft dit keer grootse plannen. Toch begint alles met bekendheid want bekendheid levert ons immers ook gemakkelijker sponsors op. Ken je iemand die het CBME wil sponsoren, laat dit ons dan weten. Iedere bijdrage is immers van harte welkom.

———————————————————————————————————

OFFICIËLE ONDERTEKENING ALIRAN PAMOR BADAI OVERDRACHT DOOR GUBES DON KESSING TE KALANTSOOG

In navolging op onze eerdere berichtgeving over de officiële overdracht van pencak silat aliran Pamor Badai door Gubes Dave Nelson aan zijn opvolgers Marlon Tsie en Johann Ticoalu, ontving het CBME vandaag nog aanvullende foto’s waarop te zien is hoe Gubes Don Kessing, stijlleider van pencak silat aliran Manyang, de officiële papieren ondertekend.

Een prachtige foto silat foto in de achtertuin van Gubes Kessing in het Noord Hollandse Kalantsoog kon natuurlijk niet uitblijven.

———————————————————————————————————-

KEPALA ALIRAN / PENDEKAR UTUMA VAN PENCAK SILAT PAMOR BADAU, GUBES DAVE NELSON, DRAAGT ZIJN STIJL OVER AAN ZIJN OPVOLGERS

Zaterdag 4 juli 2020 jl. heeft in de Schakel in Diemen de huidige Kepala Aliran (stijlhoofd) en Pendekar Utama van Pencak Silat Pamor Badai, Raden Panji Setiosoeprapto (ook wel bekend als oom Dave voor zijn leerlingen), zijn positie overgedragen aan zijn opvolgers Marlon Tsie en Johann Ticoalu. Dit gebeurde middels een traditionele Indonesische ceremonie.

De rituele inzegening

Met de overdracht zijn Marlon Tsie en Johann Ticoalu vanaf nu verantwoordelijk voor Pamor Badai en is hun belangrijkste taak het preserveren, beschermen en verder ontwikkelen van de stijl. Met de benoeming wil oom Dave de continuïteit van Pencak Silat Pamor Badai waarborgen en haar veiligstellen voor toekomstige generaties.

HET BESTUUR VAN HET CBME WENST GUBES NELSON NOG HEEL VEEL GELUK EN VELE GEZONDE JAREN TOE EN WENST BEIDEN OPVOLGERS VEEL GELUK, WIJSHEID EN SUCCES TOE”.

Over Perguruan Pencak Silat Pamor Badai
Pamor Badai is één van de stijlen van de Indonesische verdedigingskunst Pencak Silat. Perguruan Pencak Silat Pamor Badai is een pencak silat vereniging uit Diemen, met leden uit Amsterdam en omstreken. PPS Pamor Badai traint elke vrijdag van 19.00 – 21.00 en zondag van 16.00 – 18.00 in de sporthal, Schoolstraat 61, Diemen. Voor meer informatie zie: www.pamorbadai.com of neem contact op via: info@pamorbadai.com

———————————————————————————————————-

ARNIS LEGENDE GROOTMEESTER REMY AMADOR PRESAS
POSTUUM OPGENOMEN IN HALL OF FAME

Remy Amador Presas was De oprichter van Modern Arnis, een populaire Filipijnse krijgskunst. Geboren in de Filipijnen, verhuisde hij in 1974 naar de Verenigde Staten, waar hij zijn kunst aan anderen leerde via seminars en kampen. In 1982 werd hij opgenomen in de Black Belt Hall of Fame als instructeur van het jaar. Hij overleed in Canada in 2001. De CBME kwam Grootmeester Presas op het spoor waarna hij per direct postuum wordt opgenomen in de CBME’s Internationale Hall of Fame.

———————————————————————————————————-

NIEUWE DOORSTART CBME

Beste oud-leden en supporters van het Comité Behoud Martiaal Erfgoed. Zoals een ieder gemerkt zal hebben heeft ons fraaie initiatief, dat in 2013 ontsproot en zich in een razendsnel tempo tot een prachtige organisatie heeft weten te ontwikkelen, de afgelopen drie jaar geheel stil gelegen. Enkele jaren geleden werd het stokje overgedragen aan een nieuw bestuur waarna de activiteiten stagneerden naar een nulpunt. Dit betreuren wij ten zeerste. Echter is het CBME inmiddels in nieuwe handen (of liever gezegd; oude handen) en heeft de oprichter en eerste voorzitter, Patrick Baas, het stokje weer overgenomen. Hierdoor zal het hoofdkwartier van het CBME tevens worden ondergebracht in Sam Lung Martial Arts te Oss (zie foto) waar Patrick Baas vastberaden is om het CBME naar een veel grootser niveau te tillen. Inmiddels telt het nieuwe team al weer acht nieuwe medewerkers en zullen er binnenkort nieuwe vergaderingen gaan plaatsvinden. Intussen werken wij achter de schermen hard aan het upgraden van de gedateerde website en zijn de voorbereidingen in volle gang. Ook zijn wij naarstig op zoek naar nieuwe sponsors en nieuwe leden zodat het CBME ook financieel weer de nodige daadkracht kan ontwikkelen. Wij houden u op de hoogte.